······· 

Heatwave

A tavalyi évben a mindannyiunkat fenyegető környezetszennyezést választottam témául, már csak azért is, hogy ösztönözzem magamat arra, hogy jobban megfigyeljem, mi zajlik körülöttünk. Talán a számomra legszembetűnőbb szeletével kezdtem foglalkozni, vagyis a szeméttel ami, mint városlakó folyamatosan körbevesz, mégis teljesen homályos hogy mi történik vele onnantól kezdve, hogy kidobom a kukába.


A beszámolóban látható tárgyfotók a rákospalotai szemétégetőben (Fővárosi Hulladékhasznosító Mű) és a pusztazámori szeméttelepeken (Pusztazámori Regionális Hulladékkezelő Központ ) készültek. Ide kerül gyakorlatilag egész Budapest, és néhány környező város lakosainak szemete. Jómagam puszta kíváncsiságból látogattam el a helyszínekre, mivel gyakorlatilag semmilyen ismeretem nem volt azzal kapcsolatban, hogy a szemét amit otthon kényelmesen kidobok a kukába, tulajdonképpen milyen utat tesz meg, milyen eljárásokon keresztül megy végig; és mi lesz a már elégetett/eltemetett szeméttel a későbbiekben, valamint mi lesz azzal, amit ezeken a helyeken sem tudnak megsemmisíteni/felhasználni.

A képeken látható tárgyakat mindkét helyszínen iskolás csoportok számára szemléltető eszközként használják, hogy átláthatóvá és érthetőbbé tegyék a szemét lebomlási folyamatát.

A fotókon belül “összeolvasztottam” több munkafázist, vagyis egy végtermék és a szemétfeldolgozás egyik részlete látszik, így  egyszerre jelenik meg a procedúra bizonyos lépései. Ilyen az 1200 fokos kazánon átment súlyzó, ami tévesen bekerül a kommunális szemétbe, vagy a “mackó” ami a kazánok oldalán felgyülemlett fémek összessége, ami tönkreteheti a kazánt, vagy a pernye, ami ugyan átment rengeteg szűrőberendezésen, mégis veszélyes hulladéknak minősül, és egy másik helyszínen tudják csak biztonságosan felhasználni - tárolni.